Expedició a la Texas Youth Race Week i als USODA Nationals per Adria Font

El dia 14 de Juliol ben aviat de matinada es troba l’expedició formada pels 7 regatistes catalans Alejandro de Maqua del CN Arenys de Mar, Lluis i Marina Fargas, Maria González, Guillem Griñó, Sergi Sevil i Laia Vallverdú del Club Nàutic Cambrils, a més de Carla Vallverdú, també del CN Cambrils, que s’unirà a l’expedició més tard. Viatjen a Houston durant tres setmanes per a participar a la Texas Youth Race Week i als USODA Nationals, en la modalitat Team Racing, Girls Nationals i Fleet Racing, en total 2 setmanes d’intensa competició.

Després d’una llarga jornada de vols amb escala a Istanbul, arribem a l’aeroport internacional de Houston on ens esperen algunes de les famílies que allotjaran als regatistes catalans junt amb l’actual entrenador del Lakewood Yacht Club i ex-entrenador al Club Nàutic Cambrils, Bernat Galí, que ha sigut qui ha fet possible aquesta experiència.

USA1

 

El dia 15 ens serveix a tots per a conèixer les famílies, el club, la gent, l’estil de vida americà i tothom està al·lucinat!

Els següents dos dies comença la Texas Youth Race Week, sis dies de competició en tres clubs diferents, Lakewood Yacht Club (LYC), Texas Chorinthian Yacht Club (TCYC) i finalment Houston Yacht Club (HYC). Al LYC té lloc la competició per equips, en la que no hi participem. Aprofitem els dos dies per a entrenar i comprovar quin tipus de condicions ens trobarem aquests dies.

USA2 USA3 USA4

Dilluns dia 18 és un dels pocs dies lliures que tindrem fins al final de l’estada, i les famílies anfitriones ens tenen preparat un dia complert. Visita obligada al NASA Space Center de Houston, on ens hi passem tot el matí. Per la tarda, a casa d’una de les famílies, ens conviden a una barbacoa al costat del mar, on els nens amb els que ja son els seus “germans” americans, es passen el dia a l’aigua i menjant típic menjar de Texas: hamburguesa, tacos, patates…

 

Dimarts comencem les regates al TCYC, les proves comencen a migdia per a esperar el vent típic de la zona, la “sea breeze”. Primeres 3 proves per als regatistes catalans, en un camp de regates complicat per les diferencies de pressió i rolades.

Al dia següent es repeteix la mateixa historia, sea breeze al migdia, camp molt complicat i tres proves mes per a tancar la competició al TCYC, amb bons resultats i sensacions dels nostres. Bona actuació d’Alejandro de Maqua, 7é de la general i 3r de la categoria Blue (11-12 anys), Sergi Sevil 15é, Lluis Fargas 18, Guillem Griñó 22, Marina Fargas 33, Laia Vallverdú 34 i Maria González 46 d’un total de 75 regatistes.

Podeu veure els resultats aquí: https://texasyouthraceweek.com/results/

Els dies 21 i 22 la Texas Youth Race Week es celebra en aigües del Houston Yacht Club, on també tenen lloc els USODA Nationals i ja no deixarem fins al final.

Ambdós dies amb unes condicions similars, amb una direcció del vent no massa habitual i un camp de regates complicat fa que la flota tingui uns resultats molt irregulars en general. 4 proves dijous i les dues restants el divendres finalitzen la TYRW. Un altre cop bons resultats per als regatistes de Cambrils i Arenys de Mar. Alejandro de Maqua 12, Marina Fargas 20, Sergi Sevil 23, Lluis Fargas 25, Guillem Griño 29, Laia Vallverdú 37, Maria González 49 i Carla Vallverdú, que s’incorpora a l’expedició avui mateix, 55.

Dissabte dia de descans, medició de veles i revisió de material de cara als Nacionals, per la tarda, altre cop barbacoa social tots junts a casa d’una de les famílies anfitriones, els regatistes aprofiten molt bé el temps i estrenyen els llaços amb els regatistes americans.

USA5

Els dies 24, 25 i 26 es duen a terme els Team Racing Nationals, amb 23 equips en total.

Els nostres dos equips, Team Seguim format per Lluis Fargas, Guillem Griñó, Sergi Sevil i Alejandro de Maqua i Cambrils Girls format per Marina Fargas, Maria González, Carla Vallverdí i Laia Vallverdú s’enfrontaran en un semi Round Robin amb els millors equips de USA.

El primer dia els nois fan una molt bona actuació guanyant 5 regates, anant de pitjor a millor al llarg del dia, però amb un regust amarg ja que s’escapen un parell de proves que estaven controlades. Les noies tenen un dia difícil i no poden sumar cap punt.

Amb els dos round robins acabats per a cada grup (A i B) es completa la primera fase. Malauradament el segon dia, degut a les tempestes i a les males condicions meteorològiques no es pot ni tant sols sortir a navegar, així que el comitè de regates pren la decisió d’eliminar la fase 2 del campionat i modificar la fase 3, de tal manera que els 10 millors equips competiran entre ells, els següents 8 millors faran un round robin entre ells, d’igual manera que els equips restants. D’aquesta manera el team Seguim competirà al Gold Consolation Final Series i les noies al Gold Consolation Place Standings. Ambdós equips aconsegueixen dues victòries en els seus respectius grups, amb certes situacions compromeses que podrien haver decantat la balança al nostre favor. Finalment els nois acaben amb 7 victóries i les noies amb 2, i amb una bona experiència i millora en regates per equips.

Resultats aquí: https://docs.google.com/spreadsheets/d/13tpqGEq-Lcg4gv2DG6yHjiKqpPsAT4HcHP3bpv8mgVw/pubhtml

Dimecres 27 mentre els nois tenen un dia de descans, les noies Marina Fargas, Carla i Laia Vallverdú i Maria González es tornen a trobar al HYC per a competir als Girls Nationals. Una altra vegada la dificultat del camp fa que la flota sigui molt irregular, després de 3 proves les nostres regatistes aconsegueixen uns resultats notables amb Laia Vallverdú en posició 21, Carla Vallverdú 30, Marina Fargas 40, després de retirar-se de l’ultima prova per un cop de calor que arrossegarà fins a final del campionat, i Maria González en posició 62.

https://ssl4.westserver.net/usoda.org/site/uploaded_files/regattas_results/Files/2016%20Events/2016%20Nationals/Girls/2016_usoda_girls_nats_r3_1800.html

De dijous a diumenge té lloc el USODA Fleet National Championsip, on es troben part dels millors regatistes de tots els Estats Units, incloent alguns dels regatistes que van estar presents al Mundial de Vilamoura i que van fer tant bon paper.

L’equip català s’incorpora a la dinàmica del Lakewood Yacht Club en el que Bernat Galí n’és l’actual headcoach. Un equip molt internacional en aquest campionat ja que a més de la gent de USA i Espanya comptem amb gent de Nova Zelanda, Hong Kong i Aruba, en total casi 40 regatistes.

El campionat comença amb un primer dia molt llarg i complicat per al comitè de regates. Els grups Pink i Purple poden fer la primera prova del campionat amb una sea breeze d’uns 8-10 nusos, però quan el grup Yellow està passant la porta, una rolada de 180º obliga a anular la prova i a tornar a terra fins que passi la tempesta, més tard tornarà a sortir tota la flota a l’aigua, per a tornar a terra un altre cop pel mateix motiu. Finalment surt només el grup Yellow per a realitzar també la seva 1a prova. Bones sensacions per a la majoria de l’equip, encara que el resultat en alguns casos no acompanyi. Alejandro 10 (+10 punts de penalització per no portar rem), Laia 17, Lluis 31, Maria 35, Carla 57, Sergi 66 (anava top 15 a la 1a prova anul·lada). Ni Marina ni Guillem podran navegar cap dia en aquest campionat per motius de salut, prova de les dures condicions de calor i humitat que suportem.

El segon dia torna a estar marcat per la inestabilitat, arranquem amb un aplaçament a terra per a esperar com sempre la sea breeze, però la gran quantitat de tempestes que es formen al voltant alteren el vent, sortim a l’aigua a la tarda, però la direcció del poc vent que tenim es poc fiable. Dia sense proves però igualment llarg.

Si divendres va ser un dia llarg, dissabte encara ho es més. El comitè té el temps en contra, necessita fer 4 proves per a fer les finals i separar els grups en Or, Plata i Bronze l’últim dia de campionat i la finestra de vent es molt estreta, novament aplaçament a terra per a esperar al vent.

Un cop a l’aigua fem dues proves amb resultats prou bons en línies generals per tot l’equip, però de nou per les tempestes que ens envolten el comitè es veu obligat a enviar tota la flota a terra per a després tornar a sortir i navegar la última regata pels tres grups. El dia acaba tard, amb els regatistes desmuntant pràcticament de nit al port.

El quart i últim dia es tanca sense proves, la falta de vent a primera hora del dia, les tempestes que envolten el camp de regates, i l’hora límit per a poder fer proves fa que no es pugui celebrar una cinquena prova. Una llàstima ja que molts dels integrants de l’equip tenen una prova dolenta que descartar i tenir opcions de pujar molt a la classificació, però això demostra que per a estar amunt a la classificació en aquestes regates cal ser molt regular sempre.

Finalment l’equip acaba les regates amb un resultats més que notables al campionat, Alejandro acaba en 37a posició, tancant unes molt bones regates durant tota l’estada a Texas , Laia Vallverdú 59 amb uns parcials molt bons donada la dificultat del camp, Sergi Sevil 80, amb tres bones regates però sense poder descartar la primera prova del campionat, Lluis Fargas en posició 121 amb tres bons parcials però carregant una mala regata, Maria Gonzalez 159 amb certa irregularitat però progressant a nivell que passaven els dies, Carla Vallverdú 198, aprofitant la regata per a sumar experiència per a futures ocasions en flotes grans i camps complicats.

https://ssl4.westserver.net/usoda.org/site/uploaded_files/regattas_results/Files/2016%20Events/2016%20Nationals/%284%20day%29%20National/2016_usoda_fleet_7-31_finalaa.htm

 

Els últims dos dies els regatistes els passen amb les seves famílies anfitriones amb les diverses activitats que els hi tenen programades a cadascun d’ells. Dimarts dia 2 s’acaba l’aventura, despedides a l’aeroport i cap a casa.

USA6

 

 

Crec que parlo en nom de tot l’equip si dic que hem viscut una experiència increïble pel fet que suposa navegar fora del teu país en un camp completament diferent al que estem acostumats i en unes condicions molt complicades, però sobretot per l’experiència personal, totalment inmersos en el dia a dia de les famílies.

 

 

Adrià Font